Posebna
ponudba

6,00€
5,40€
Čemažev pesto z ajdovo kašo

Čemažev pesto z ajdovo kašo

Čemažev pesto lahko ponudimo z dodatkom skute kot na..

3,50€
3,00€
Koprivin sirup

Koprivin sirup

Sirup redčimo z vodo kot osvežilno zeliščno pijačo, ..

3,00€
2,70€
Rdeča pesa

Rdeča pesa

Ekološko pridelano zelenjavo za ozimnico vlagamo v k..

Korenika in njeno poslanstvo

Eko socialna kmetija Korenika

Eko-socialna kmetija Korenika se nahaja v Šalovcih, v samem osrčju Krajinskega parka Goričko. Korenika je, že po nekaj letih delovanja, postala prepoznavna tudi na širšem geografskem prostoru in je s strani strokovne javnosti, priznan primer dobre prakse na področju socialnega podjetništva, zaposlovanja invalidov in oseb iz drugih ranljivih družbenih skupin ter zaščitnega zaposlovanja.

Na Koreniki smo vzpostavili sistem ekološke pridelave in predelave živil, tako na dobrih dvajsetih hektarjih površin pridelamo poljščine, zelišča, sadje in zelenjavo, v naravi pa naberemo sadeže in gobe, ki jih predelamo v ekološke izdelke.


Pod okriljem lastne blagovne znamke izdelujemo in prodajamo zeliščne čaje, hladno stiskana olja, sušeno in vloženo sadje in zelenjavo, ozimnico. sokove in sirupe in še bi lahko našteli. Ponudbo si lahko ogledate v spletni trgovini.

Uredili smo prostoren zeliščni vrt in domovanje za številne živali, ki so zelo priljubljene med najmlajšimi obiskovalci, katerih smo na Koreniki še posebej veseli. Število obiskovalcev nenehno narašča, prav tako kot naraščajo številne aktivnosti in izobraževanja, ki jih gostimo v prijetnem in pomirjujočem podeželskem okolju.

S prihodom številnih obiskovalcev smo vse bolj razvijali turistično in gostinsko dejavnost. Številne šole in vrtci so izrazili željo po vodenih ogledih in organiziranju naravoslovnih dni. Med mladimi obiskovalci so v središču pozornosti naši konji in ostale živali s katerimi se lahko bolj intenzivno družijo vsako poletje, ko na Koreniki pripravimo počitniške tabore s konji.

Zgodovina

Leta 2006 je v krogih društva Mozaik dozorela ideja o centru namenjenem delovnemu usposabljanju in zaposlovanju invalidov in drugih ranljivih skupin. Društvo Mozaik in leta 2008 ustanovljen zavod Korenika sta pričela z obnovo zapuščene kmetije in pričelo se je s prvimi izobraževalnimi in delovnimi aktivnostmi. 


Opravili smo prve nakupe opreme, mednje sodi stiskalnica za hladno stiskanje kakovostnih rastlinskih olj. Le nekaj let kasneje in Korenikino konopljino olje postane sinonim za eno najboljših olj te zdravilne in raznovrstne rastline. Tudi ostali kakovostni in ekološki izdelki postanejo zelo priljubljeni, tako se kaj kmalu znajdejo na policah slovenskih trgovin in specializiranih ekoloških prodajaln.

Leta 2012 se je krogu pravnih oseb, ki delujejo v sklopu eko-socialne kmetije Korenika pridružila poslovna enota invalidskega podjetja Pribinovina, ki se je preselila iz tehnološkega parka v M.Soboti ter pričela z uvajanjem višjih kakovostnih standardov v ekološko proizvodnjo in organizacijo dela na Koreniki. Z visokimi investicijskimi vložki v letih 2013 in 2014 smo Koreniko popolnoma prenovili in ustvarili pogoje za nov kakovostni preskok v našem delovanju.

Poslanstvo

Poslanstvo Korenike je negovati dostojanstvo, spoštovanje in samospoštovanje, tako med zaposlenimi, kot tudi do drugih soljudi. Tudi v prihodnje bomo zaposlovali invalide, osebe iz drugih ranljivih družbenih skupin in nudili zaščitno zaposlitev. Vse v skladu s svojimi možnostmi.

Na eko-socialni kmetiji Korenika si prizadevamo negovati čim boljše odnose tako z lokalnim kot tudi s širšim okoljem, v skladu z modro mislijo: deluj lokalno, misli globalno. Ekološko pridelani izdelki bodo izdelani in ponujeni v uporabo s spoštovanjem strogih standardov ekoloških certifikatov.

Na Koreniki spoštujemo tako ljudi, naravo, kulturo in živali. Socialno podjetništvo je namreč inovativna oblika podjetništva z velikim čutom odgovornosti za družbo in ljudi. Motivi poslovanja so predvsem v razreševanju socialnih, gospodarskih, okoljskih in drugih problemov. Ob tem ustvarjamo nova delovna mesta za ranljive skupine oseb ter opravljamo družbeno koristne dejavnosti. Tako kot klasična podjetja tudi socialna podjetja nastopamo na trgu, s to razliko, da dobička praviloma ne delimo, temveč ga vračamo nazaj v podjetje. Socialno podjetništvo je povezovalno, saj spodbuja sodelovanje ljudi in prostovoljno delo. Na ta način krepimo solidarnost v družbi. 


Novice

15.06.2017

Doživljajski tabor na Koreniki

Veselo, zdravo, zabavno in poučno preživljanje počitnic za otroke in mlade >>

10.11.2016

Darilni paketi

Pred nami je praznični čas, ko se z drobno pozornostjo spomnimo najdražjih, prijateljev, sodelavcev in poslovnih partnerjev. >>

06.09.2015

Korenika in šola

Povežite šolsko učenje z učenjem v naravi >>

Več novic >>

Blog

06.09.2015

Korenika in šola

Vabimo vas, da si v našem blogu preberete kako lahko povežemo šolsko učenje z učenjem v naravi. >>

Več prispevkov >>

Prijava na e-novice

Podatke uporabljali izključno za namene promocije eko socialne kmetije, njenih aktivnosti in spletne prodaje. Iz e-novic se lahko kadarkoli odjavite.


Kontakt

Naslov: Ekosocialna kmetija Korenika
Šalovci 86,

9204 Šalovci,
Slovenija
Telefon: +386 5 99 32 694
GSM: +386 70 752 559
E-naslov: info@korenika.si
Korenika.si je nastala v okviru projekta "Razvoj turizma na Eko-socialni kmetiji KORENIKA". Projekt delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.