KORENIKA v času pandemije

Avtor objave: Lili Miloševič

Datum objave: 28.04.2020

Ko je človeštvo ugasnilo stroje in se umaknilo v svoje domove, je narava vzcvetela kot že dolgo ne. Ne le statistični podatki o zmanjšanju izpušnih plinov in izboljšanju ozračja, temveč že pogled v nebo in sprehod skozi bližnji park, nas prepričata o tem. Te dni se bohoti tudi narava na Koreniki.  Nad njo se pne nebo globoko modre barve brez oblačka in razposajeno jo preletavajo štorklje. Slednje je posebej pomenljivo in tudi ganljivo, ker najraje letijo nad kmetijo, ki jo pravkar prenavljamo ter nosi ime Štorklja. V njej bodo potekale aktivnosti Večgeneracijskega centra, ki na Koreniki deluje že vrsto let. Namenjen je vsem generacijam Goričkega, ki se mnogim obiskovalcem vtisne v spomin kot čudovita dežela. Tu živi malo ljudi in večinoma so starejši. Prav ti z veseljem prihajajo na Koreniko, tu prepevajo, vrtnarijo, kuhajo, potujejo s potopisci in osebnostno rastejo z usvajanjem novih znanj in vedenj. Delavnice jim predstavljajo vir veselja, zdravja in življenjskih moči ter komaj čakamo, da jih bomo spet lahko izvajali. V tem času pa se pogovarjamo po telefonu, jih spodbujamo s pošiljanjem  motivacijskih gradiv in  krajših filmčkov o dogajanju na Koreniki.  Noben od njih v času epidemije še ni zbolel, kar nas posebej veseli in navdihuje za iskanje novih oblik varovanja starejših v bližini narave in  v manjših skupnostih. 


Korenika je namenjena ljudem, posebej ranljivim družbenim skupinam, ki rabijo pomoč pri socialnem vključevanju in zaposlovanju. Manjša skupina zaposlenih tudi v tem času skrbi, da je lepo urejena in dobiva novo podobo. Kuharica  vsak dan skuha okusno in bogato malico, nato pa se jim priključi pri delu. Narave ne moremo ustaviti in pridne roke naših zaposlenih sodelujejo z njo. Rastlinjak je zelen do poslednjega kotička, širne njive so pripravljene na setev, v vrtovih poteka zasaditev in presajanje rastlin, zgodnje vrtnine in zelišča lepo rastejo. V naravi nabiramo dragocena zelišča, ki jih sušimo in dodajamo v  zdravilne čajne mešanice in zeliščne soli. Proizvodnja se ni ustavila, se je pa prodaja preselila na splet. Ljudje so motivirani za učenje o zdravilnih učinkih narave, zelišč in Korenikinih izdelkov, zato nam pišejo in nas kličejo tudi v teh časih. 


V teh dneh na Koreniki seveda ni nobenih obiskov in ni živ-žava razposajenih šolarjev, ki vpomladnih dneh tu  preživljajo naravoslovne dni. Najbolj jih pogrešajo naše živali. Konj Grom neprestano pogleduje na cesto in čaka prihod malih prijateljev. Ob njihovem občudovanju postane to, kar je najraje: lep, pomemben, prijazen in neskončno zadovoljen. Tudi mlad muc Mišo, vajen crkljanja otrok, naveličano poležava na senenih kopicah in čaka, da bo minil ta samotni čas. Iz samega dolgočasja rad smukne izza ograde, kjer domuje  ogromen sedemleten merjasec po imenu Viktor in ga draži, dokler se starec na svojih debelih tacah ne požene za njim. Smešna sta in takih prizorov se človek ne more naveličati. Še vedno ne vemo, če bodo letos otroci na doživljajskih taborih lahko uživali v takih prizorih in ostalih doživetjih na Koreniki. Ne vemo, kdaj bodo k nam lahko prišle večje skupine in uživale v čarih Korenike, se pa pripravljamo na sprejem gostov po epidemiji. Najbrž bodo to družine ali manjše skupine pa posamezniki, ki bodo kolesarili ali vandrali na naših koncih. Večnamenski vrt je namenjen oddihu in opazovanju narave: v njem so urejene klopce, mlake, v katerih plavajo in se potapljajo nadvse zabavne race in tudi igrala, ki omogočajo skupinsko igro,  krepitev telesnih moči in senzoričnih funkcij. Na zelenici urejamo kotičke za uživanje v naravi in tudi stojnica z izdelki je postavljena na prostem. Usmerjevalni kažipoti in table vas bodo usmerjali in poučili na vsakem koraku po Koreniki, ki  neprestano raste in dobiva vse pestrejšo podobo. Poskrbeli pa bomo tudi za primerno kulinarično ponudbo iz domače kuhinje. 


To so naši načrti, saj tudi v teh časih ne mirujemo. Časi potovanj so se vsaj za nekaj časa preusmerili stran od daljav k temu, kar je blizu nas.  To so zgodbe, ki govorijo o naši deželi, naših ljudeh in naši skupni prihodnosti. Narava nas je opozorila nase. Z njo se bomo morali naučiti ravnati bolj spoštljivo. In tudi sami s sabo. Človek ni ustvarjen za drvenje skozi dneve in noči ter odtujenost od narave. Če živi tako, tudi sam izgubi svojo srečo in smisel življenja. Morda je prišel čas, da razmislimo, kako želimo živeti in kaj zapustiti prihodnjemu rodu. 


Ostanite zdravi!Kontakt

Naslov: Socialna kmetija Korenika
Šalovci 86,

9204 Šalovci,
Slovenija
Telefon: +386 5 99 32 694
GSM: +386 70 752 559
E-naslov: info@korenika.si
Kmetijstvo Slovenija
PRIBINOVINA proizvodno in storitveno podjetje d.o.o., Šalovci 86, 9204 Šalovci