O Koreniki


Korenika se nahaja v Šalovcih, v samem osrčju Krajinskega parka Goričko. Korenika je, že po nekaj letih delovanja, postala prepoznavna tudi na širšem geografskem prostoru in je, s strani strokovne javnosti, priznan primer dobre prakse na področju socialnega podjetništva, zaposlovanja invalidov in oseb iz drugih ranljivih družbenih skupin ter zaščitnega zaposlovanja.

Na Koreniki smo vzpostavili sistem ekološke pridelave in predelave živil, tako na dobrih dvajsetih hektarjih površin pridelamo poljščine, zelišča, sadje in zelenjavo, v naravi pa naberemo sadeže, ki jih predelamo v ekološke izdelke.Pod okriljem lastne blagovne znamke izdelujemo in prodajamo zeliščne čaje, hladno stiskana olja, sušeno in vloženo sadje in zelenjavo, ozimnico, sokove in sirupe in še bi lahko našteli. Ponudbo si lahko ogledate v spletni trgovini.

Uredili smo prostoren zeliščni vrt in živalski park, kjer domujejo številne živali, ki so zelo priljubljene med najmlajšimi obiskovalci. Število obiskovalcev nenehno narašča, prav tako kot naraščajo številne aktivnosti in izobraževanja, ki jih gostimo v prijetnem, pomirjujočem in navdušujočem podeželskem okolju. Z naraščanjem števila obiskovalcev vse bolj razvijamo turistično in gostinsko dejavnost. Za številne šole in vrtce izvajamo doživljajske delavnice, v katerih se otroci in mladi učijo, sproščajo in igrajo obenem. 

Zgodovina

Leta 2006 je v krogih društva Mozaik dozorela ideja o centru namenjenem delovnemu usposabljanju in zaposlovanju invalidov in drugih ranljivih skupin. Društvo Mozaik in leta 2008 ustanovljen zavod Korenika sta pričela z obnovo zapuščene kmetije in pričelo se je s prvimi izobraževalnimi in delovnimi aktivnostmi. 


Opravili smo prve nakupe opreme, mednje sodi stiskalnica za hladno stiskanje kakovostnih rastlinskih olj. Le nekaj let kasneje in Korenikino konopljino olje postane sinonim za eno najboljših olj te zdravilne in raznovrstne rastline. Tudi ostali kakovostni in ekološki izdelki postanejo zelo priljubljeni, tako se kaj kmalu znajdejo na policah slovenskih trgovin in specializiranih ekoloških prodajaln.

Leta 2012 se je krogu pravnih oseb, ki delujejo v sklopu socialne kmetije Korenika pridružila poslovna enota invalidskega podjetja Pribinovina, ki se je preselila iz tehnološkega parka v M. Soboti ter pričela z uvajanjem višjih kakovostnih standardov v ekološko proizvodnjo in organizacijo dela na Koreniki. Z visokimi investicijskimi vložki v letih 2013 in 2014 smo Koreniko popolnoma prenovili in ustvarili pogoje za nov kakovostni preskok v našem delovanju.

Poslanstvo

Poslanstvo Korenike je negovati dostojanstvo, spoštovanje in samospoštovanje, tako med zaposlenimi, kot tudi do drugih soljudi. Tudi v prihodnje bomo zaposlovali invalide, osebe iz drugih ranljivih družbenih skupin in nudili zaščitno zaposlitev. Vse v skladu s svojimi možnostmi.

Na socialni kmetiji Korenika si prizadevamo negovati čim boljše odnose tako z lokalnim kot tudi s širšim okoljem, v skladu z modro mislijo: deluj lokalno, misli globalno. Ekološko pridelani izdelki bodo izdelani in ponujeni v uporabo s spoštovanjem strogih standardov ekoloških certifikatov.

Na Koreniki spoštujemo tako ljudi, naravo, kulturo in živali. Socialno podjetništvo je namreč inovativna oblika podjetništva z velikim čutom odgovornosti za družbo in ljudi. Motivi poslovanja so predvsem v razreševanju socialnih, gospodarskih, okoljskih in drugih problemov. Ob tem ustvarjamo nova delovna mesta za ranljive skupine oseb ter opravljamo družbeno koristne dejavnosti. Tako kot klasična podjetja tudi socialna podjetja nastopamo na trgu, s to razliko, da dobička praviloma ne delimo, temveč ga vračamo nazaj v podjetje. Socialno podjetništvo je povezovalno, saj spodbuja sodelovanje ljudi in prostovoljno delo. Na ta način krepimo solidarnost v družbi. 

Obisk Korenike    

Obisk na kmetiji Korenika nudi preživljanje kvalitetnega časa v naravi in na kmetiji, ter ponuja vsebine s področja ekologije, okoljevarstva in kmetijstva. Ob vsem tem je nadvse pomembna človeška dobrobit ter telesno in duševno zdravje posameznika.  


Zavest o zdravih, ekološko uravnoteženih postopkih ravnanja  z zemljo, pridelavo in predelavo hrane, je vse bolj nujna in zato vse bolj prisotna v človeških prizadevanjih.  


Na Koreniki, ki se odlikuje po ekološki ozaveščenosti in urejenosti, strokovnosti in prisrčnem vzdušju med sodelavci in v odnosu do gostov, boste deležni:

    • informacij in znanj s področja ekološke pridelave ter predelave sadja, zelišč, zelenjave in žitaric;

 

• blagodejnih vplivov goričke narave in pristnosti ljudi,

• nepozabnih doživetij v interakciji s krotkimi živalmi in še mnogo tega.
Ogledali si boste razprostrani zeliščni vrt in spoznavali skrivnosti negovanja zdravilnih zelišč. Sede na klopcah boste opazovali naravo, uživali v čarih vrta in si nabirali nove življenjske moči. Na travnatih in gozdnih površinah nekdanje domačije Rotceni, v središču katere stoji obnovljena stoletna hiša, je urejen živalski park. Ogledali so boste hišo Rotcini, ki je kulturna znamenitost kraja, vpisana v register kulturne dediščine, izvedeli o njenih arhitekturnih zanimivostih in zgodovinskih znamenistosti kraja. Stik s krotkimi in simpatičnimi živalmi pa vas bo raznežil in razvedril. Na vašo željo se bomo skupaj odpravili do bližnjega Hodoškega jezera, v katerem živijo vidre in bobri. Jezero ima pomembno vlogo v varovanju prostoživečih rastlinskih in živalskih vrst ter zgodbo, ki navduši vsakega ljubitelja narave.Za zaključene skupine pripravimo bogato kulinarično doživetje. Naša kulinarična ponudba temelji na  domačih lokalnih jedeh, v izvirnosti in domiselnosti pa je sodobna, zato zadovolji tudi najbolj zahtevne goste. Pravkar prenavljamo tretjo kmetijo za namene Večgeneracijskega centra Štorklja, ki deluje na Koreniki. Štorklja združuje različne dejavnosti, namenjene lokalnemu prebivalstvu. V okviru centra delujeta pevski zbor in orffova glasbena skupina, udeleženci pa so deležni tudi literarnih uric, kulinaričnih in zeliščarskih delavnic, učenja tujih jezikov, potopisnih srečanj, delavnic namenjenim osebnosti rasti in različnih ustvarjalnic za otroke. Štorklja in Korenika postajata vse bolj povezani, zato je naša želja, da bi v prihodnosti na Koreniki deloval Dnevni center za starejše. Starejših je namreč v teh krajih vse več in za njihovo vitalnost je sila pomembno, da so aktivni, povezani in v  bližini domov. 

  

Vsako leto na Koreniki poteka Eko-festival, na katerem si obiskovalci ogledajo nove razvojne dosežke in pridobitve ter se družijo ob dobri hrani in glasbi. Festival popestrijo: bogat kulturni program, vodeni ogledi in  koncert.    

 

     


Novice

20.04.2023

DOŽIVLJAJSKI TABOR NA KORENIKI 2023

Tudi v letošnjih poletnih počitnicah organiziramo tabore na Koreniki za vaše otroke.. >>

27.03.2023

Delavnice v okviru Erasmus+ na Koreniki

V sklopu projekta EU Country ... >>

09.01.2023

Program delavnic na Koreniki

Program delavnic za januar >>

09.06.2021

DOŽIVLJAJSKI TABOR NA KORENIKI 2023

Tudi v letošnjih poletnih počitnicah organiziramo tabore na Koreniki za vaše otroke.. >>

12.06.2018

SPROŠČANJE NA KORENIKINEM ZELIŠČNEM VRTU

Na Koreniki imamo velik zeliščni vrt, na katerem raste mnogo zelišč, ki imajo zdravilne učinke... >>

23.03.2018

VRTOVI NA KORENIKI

Zavest o ekoloških načinih ravnanja z zemljo, pridelovanja kakovostne hrane in zdravega življenjskega sloga... >>

Več novic >>

Prijava na e-novice

Podatke uporabljali izključno za namene promocije eko socialne kmetije, njenih aktivnosti in spletne prodaje. Iz e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Projekti financirani iz programa razvoja podeželja:

EVROPSKI KMETIJSKI SKLAD Z RAZVOJ PODEŽELJA - CLLD LEADER

EVROPSKI KMETIJSKI SKLAD Z RAZVOJ PODEŽELJA - EIP

EVROPSKI KMETIJSKI SKLAD Z RAZVOJ PODEŽELJA

Kmetijstvo Slovenija

Kontakt

Naslov: Socialna kmetija Korenika
Šalovci 86,

9204 Šalovci,
Slovenija
Telefon: +386 5 99 32 694
GSM: +386 70 752 559
E-naslov: info@korenika.si
Kmetijstvo Slovenija
PRIBINOVINA proizvodno in storitveno podjetje d.o.o., Šalovci 86, 9204 Šalovci