Večgeneracijski center ŠTORKLJA na Koreniki v letu 2017

Avtor objave: Aleksandra Pintarič

Datum objave: 10.01.2018

Minilo je prvo leto delovanja Večgeneracijskega centra Pomurja, enote Štorklja, ki svoje dejavnosti izvaja na Eko-socialni kmetiji Korenika v Šalovcih. Program, v katerem se povezujejo prav vse starostne generacije družbe, si je v letu 2017 dodobra utiril svojo pot. Sprehodili se bomo skozi nadvse uspešno prvo leto delovanja enote, ki nosi ime po enem izmed simbolov Prekmurja.

Svojo zgodbo, katere namen je spodbujanje sodelovanja, povezovanja in vseživljenjskega učenja različnih ciljnih skupin vseh starosti, je Štorklja začela pisati v začetku minulega leta. Da bi v okolju, ki je še posebej občutljivo, dosegli želene učinke projekta, je bilo treba začeti z veliko mero občutka za ljudi. Po uvodnem vzpostavljanju pristnih stikov z domačini iz Šalovcev in sosednjih vasi ter predstavljanju programa in njegovih vsebin, smo začeli z izvajanjem brezplačnih aktivnosti. Med nas smo med prvimi povabili finančnega svetovalca, ki nas je poučil kako v petih korakih do urejenih osebnih financ, kar so domačini ocenili kot nadvse koristno. Gostili smo socialno delavko, ki nam je predavala o demenci, s psihiatrom dr. Magdičem smo govorili o tem, kakšen vpliv ima menjava letnih časov na naše razpoloženje. Izvedli smo delavnico merjenja krvnega tlaka, delavnico osveščanja o nevarnosti klopov za naše zdravje, skozi pripovedovanje in slikovno predstavitev smo potovali po Maroku ter ob pomoči in svetovanju pravnice rešili nemalo pravnih dilem in problemov. Zvrstili so se številni pohodi po Šalovcih in okoliških vaseh, kontinuirano sta se vsak mesec odvijala tečaja madžarskega in nemškega jezika. Družili smo se ob izdelovanju rož iz krep papirja, peki »retašov«, »perecov« in božičnega kruha, pripravljali smo čemažev namaz, dobro obiskane pa so bile tudi zeliščarske delavnice, ki jih je vodil zeliščar Lovro Vehovar. V času poletnih počitnic smo se posvetili predvsem našim najmlajšim in zanje pripravili pisano paleto aktivnosti: od kulinaričnih, športnih in kreativnih delavnic do delavnic druženja z živalmi, ki domujejo na Eko-socialni kmetiji Korenika, in skrbi zanje. 

Posebej velja izpostaviti nekaj odmevnejših oziroma množično obiskanih dogodkov preteklega leta. Najprej je bila to uradna otvoritev naše enote, ki je potekala v mesecu maju. Dogodek smo popestrili s programom, ki so ga s petjem, glasbo in skeči sooblikovali učenci OŠ Šalovci ter aktivni udeleženci VGC Štorklja. Dogodka se je udeležilo veliko ljudi, med njimi tudi pomembni gostje, ki so nam z osebnimi nagovori namenili prijazne in spodbudne besede. V mesecu septembru smo v sodelovanju z OŠ Šalovci organizirali dan druženja, učenja in gibanja vseh generacij, katerega smo poimenovali »Zdrav duh v zdravem telesu«. Na ta dan so se pri osnovni šoli in na Koreniki zvrstile številne aktivnosti, s katerimi smo ljudi osveščali o pomenu zdrave prehrane in gibanja, jih informirali o preventivnih zdravstvenih in drugih programih ter jih spodbujali k vključitvi vanje. Na dogodek so se odzvali tudi mediji in ga ocenili kot pomemben prispevek k promociji zdravja in medgeneracijskega sodelovanja. Plod dobrega medsebojnega sodelovanja preteklega leta je ustanovitev ženskega pevskega zbora VGC Štorklja, ki danes ne poje zgolj za lastno dušo temveč vse več tudi ponosno nastopa. Neprecenljiv in odmeven je bil tudi dogodek ob koncu meseca oktobra, ko nas je z obiskom počastil prekmurski pesnik in pisatelj, po rodu iz bližnjih Križevcev, Štefan Kardoš. S predstavitvijo knjige »Vse moje Amerike« je z nami delil zgodbe prednikov, ki jih je upanje po boljšem življenju vodilo onkraj velike luže. Pogovor z  njim je bil navdihujoč, saj je vsakega od nas vrnil v spomine in zgodbe naših prednikov ter nam približal pomen poznavanja zgodovine prekmurskega naroda. Predstavitvi romana je, v začetku decembra, sledil še ogled izjemnega filma o Slovencih v Bethlehemu, ki  predstavlja dragocene dokumentarne posnetke preseljevanja naših prednikov iz začetka prejšnjega stoletja in pogovore z njihovimi tamkaj živečimi potomci. Po ogledu filma je sledil še zanimiv pogovor z avtorjema, Štefanom Celecom in Jožetom Glažarjem. In že so na vrata potrkali decembrski prazniki. Na Koreniko je zavil Božiček, ki je naše otroke obdaril, jim risal nasmehe na obraze in v njihovih očeh prižigal iskrice. 

Vse aktivnosti in delavnice so naš odziv na želje in potrebe ljudi. Dogajalo se je veliko, mnogo več kot sem zapisala in dogajalo se bo tudi v prihodnje. VGC Štorklja namreč ni zgolj prostor, kjer se ljudje zbiramo in družimo. VGC Štorklja smo predvsem ljudje, ki v »štorkljino gnezdo« radi prihajamo, v njem radi ostanemo in se povezujemo. Predvsem pa in kar je morda najpomembnejše, odnašamo in vedno znova prinašamo vse več pozitivnih misli in tisto pravo življenjsko energijo. Tako nekako, kot se štorklja vsako pomlad zvesto vrača v okolje, kjer se počuti dobro in varno, nam pa razveseljuje srce. 


Aleksandra Pintarič                           

vodja VGC Pomurja, enota Štorklja      

 


Projekt Večgeneracijski center Pomurja je sofinanciran s strani  EU, MDDSZEM, občine Šalovci in nekaterih drugih pomurskih občin. 


Kontakt

Naslov: Socialna kmetija Korenika
Šalovci 86,

9204 Šalovci,
Slovenija
Telefon: +386 5 99 32 694
GSM: +386 70 752 559
E-naslov: info@korenika.si
Kmetijstvo Slovenija
PRIBINOVINA proizvodno in storitveno podjetje d.o.o., Šalovci 86, 9204 Šalovci